Prijs is niet alles bij je nieuwe keuken: waarom goedkoop vaak eindigt in duurkoop.

Niemand betaalt graag veel voor een keuken. Maar laat je niet vangen door de prijs op zich. Hou rekening met het bredere plaatje en met het totale budget op lange termijn. Met deze 6 doordenkertjes vermijd je veel ellende en kosten achteraf.

koppel in nieuwe zwarte keuken Boncquet, tips over de prijs

Voor je aan de prijs denkt, denk aan het waarom van je keuken.

Wordt het een leefkeuken waar je elke dag uren in vertoeft? Ben je een hobbykok die dagelijks kokkerelt voor partner en kinderen? Dan zijn wat duurdere apparaten allicht aangewezen. Anderzijds: heb je op het werk altijd een warme maaltijd, ga je geregeld uit eten in het weekend en sta je nauwelijks 1 keer per week aan het fornuis? Dan volstaat misschien wel een budgetkeuken.

Zelfs je leeftijd speelt een rol voor de prijs van je keuken

De leeftijdsfactor telt vooral mee op het vlak van ergonomie en gebruiksgemak. Een voorbeeld: ben je nu pakweg 51 jaar, hou er dan rekening mee dat je binnen 10 of 15 jaar wat minder soepel beweegt. Bukken en ver reiken worden lastiger voor rug en knieën. Overweeg dus nu al om lades in je onderkasten te kiezen, in plaats van kasten met een deurtje en een klassieke opbergruimte. Maar kwaliteitsvolle lades drijven de prijs van je keuken wel iets omhoog.

man denkt na, tips over de prijs van een nieuwe groene Boncquet keuken
spaarvarken ivm de prijs van je nieuwe keuken van Boncquet

Zet tijdig een keukenspaarpotje opzij

Vooral bij nieuwbouw komt de keuken als laatste in de rij van uitgavekosten. Zeker bij jonge bouwers is het budget dan al krap. Ze kijken wat ze nog over hebben, doen toegevingen op kwaliteit en … hebben daar later snel spijt van. Herkenbaar? Door vooraf een keukenspaarpotje opzij te zetten, vermijd je die ontgoocheling. Dat loont echt: stel dat je zonder spaarpotje 3.000 euro tekort hebt voor je droomkeuken. Als je weet dat een keuken makkelijk 20 jaar meegaat, dan weet je ook dat je die som van 3.000 euro eigenlijk mag spreiden over die 20 jaar. Dat is dus amper 150 euro per jaar. Makkelijk haalbaar toch?

Is het glas halfvol of halfleeg? Wat telt is: er kan nog bij.

Keukentoestellen: ga voor A-merken

Het goedkoopste merk is zelden de verstandigste keuze. Vaak gaat zo’n toestel na enkele jaren al onherstelbaar stuk en moet je toch een nieuw apparaat kopen. Dat geldt ook voor kasten, spoelbakken en kranen: betrouwbare A-merken garanderen een betere naservice, onbekende merken staan meestal garant voor verborgen kosten. Dit voorbeeld illustreert het goed: stel dat de productie van een kast met een trendy kleurtje op een bepaald moment stopgezet wordt. Trendy kleurtjes zijn nu eenmaal snel out. Maar net op dat ogenblik is je kastdeur stuk. Herstellen? Ja, maar een goedkoop merk voert die herstelling niet meer uit, terwijl een kwaliteitsmerk toch nog wisselstukken in voorraad houdt, vaak tot 3 jaar na het stopzetten van de productie. Over trendy kleurtjes gesproken: waarom een witte keuken wel altijd trendy blijft, lees je hier.

kwaliteit en prijs van de toestellen zijn belangrijk bij je nieuwe keuken van Boncquet
prijs van handgrepen in duurzame materialen in een nieuwe keuken van Boncquet

Duurzaam is op termijn minder duur

Lange tijd zonder zorgen je keuken gebruiken, dat is de essentie van duurzaamheid. Hoe minder er stuk gaat, hoe meer rendement! Naast de keuze voor A-merken zit het ook vaak in de details:

  • stevige handgrepen
  • volledig metalen scharnieren i.p.v. scharnieren die gedeeltelijk uit kunststof bestaan, beter materiaal van het werkblad
  • onderhoudsgemak …

Ook zuinige toestellen maken een verschil:

  • inductiekookplaten i.pv. vitrokeramische
  • een A+++ koelkast …

Op termijn heel fijn voor je portemonnee én het milieu. Besef ook dat duurzaamheid nooit los staat van je manier van leven. Ben je van plan om je vaatwasmachine heel vaak te gebruiken, opteer dan zeker voor een toestel met een volledige inox kuip i.p.v. gedeeltelijk plastic. Een tikkeltje duurder, maar inox gaat langer mee. Woon je alleen of amper met twee? Al eens gedacht aan een vaatwasmachine met de optie ‘halve lading’? Iets duurder in aankoop, maar veel zuiniger!

Laat je niet vangen door promoties

“Je droomkeuken nu aan -40%”

“Halve keuken gratis”

“Alle toestellen gratis” …

Het zijn maar enkele promotiestunts die je geregeld tegenkomt. Bijzonder aanlokkelijk, totaal ongeloofwaardig. Wat zogezegd gratis is, betaal je op een andere manier terug: door inferieure kwaliteit van de materialen, minderwaardige service, lagere afwerkingsgraad … Een goede keuken heeft nu eenmaal zijn prijs. Dit zijn maar enkele weetjes die je goed van pas komen bij de voorbereiding op de aankoop van je nieuwe keuken. Samengevat voor je keuken: prijs is niet alles, durf in kwaliteit investeren, want op termijn verdien je de meerkosten vlotjes terug. Verbaast het je nog dat een Boncquet keuken standaard is uitgerust met A-merken?

beste prijs van een nieuwe keuken van Boncquet, ook zonder promoties

    Hierbij geef ik toestemming aan Boncquet om mijn gegevens te gebruiken en mij via e-mails, mailings of nieuwsbrieven te blijven inspireren.

    Ja, ik wens gecontacteerd te worden voor een vrijblijvende afspraak.

      Hierbij geef ik toestemming aan Boncquet om mijn gegevens te gebruiken en mij via e-mails, mailings of nieuwsbrieven te blijven inspireren.