Gezelligheid troef bij jou thuis. Je geniet zelf van het leven en laat anderen graag meegenieten. De warme omgeving van een landelijke keuken is de gedroomde plek om je gasten te ontvangen. Hout voert de boventoon, met een klassieke stijlvolle uitstraling.
Toch gaat het helemaal niet meer om die typische zware keukens in massief eik uit grootmoeders’ tijd. Nee, de basis is heel modern qua techniek, materiaalgebruik en functionaliteit, met hedendaagse toetsen zoals een geïntegreerde spoelbak of een designkraan.
En dat buitengevoel haal je binnen in je keuken. In de eerste plaats denk je aan kleur. Keuze genoeg voor een landelijke keuken. Vaak hebben ze zandkleurige tinten, of eiktinten die van licht tot zeer donker gaan.
Maar pastelgroen, bruin of zelfs een uitgesproken blauwe lakkleur kan net zo goed. Zolang het maar geen strakke witglanzende keuken is waar veel mensen tegenwoordig zo hoog mee oplopen. Nee, jij wil je onderscheiden met puur natuur, en dat lukt perfect met je landelijke keuken.
Een landelijke keuken is een ingesteldheid, een manier van leven, een gevoel van ongebondenheid. Als je plaats genoeg hebt, ga je het liefst voor een groot en vrijstaand fornuis. Of een robuuste tafel waar vrienden en familie zich meteen geborgen voelen.
Je stopt je kookgerei niet weg, integendeel, je bent er trots op en geeft alle accessoires een prominent zichtbare plaats: robuuste broodplanken, messenblokken, hangertjes, open rekjes en bordenhouders, pannenrekken met haakjes aan de muur, een keukenkast met glas … ja iedereen mag het weten: hier wordt geleefd, gewerkt en gekookt!
Hoe zit dat met een frigo, vaatwas, magnetron… ? Die heb je natuurlijk wel nodig, en je verwacht kwaliteit die past bij je keuken. Maar zo’n moderne designtoestellen in pakweg inox of glanzend wit passen zelden in een landelijke keuken. Geen nood, je stopt ze gewoon achter houten kastdeurtjes. Heel praktisch, net als de rest van je keuken.
Wil je een leefkeuken die net zoveel warmte en charme uitstraalt als jijzelf? Die charme vind je in een gedurfd klassiek element zoals tegeltjes aan de wand (ook heel praktisch, als spatwand), of nog gedurfder: dat zalig warme gevoel van een gaskookplaat. 9 op de 10 mensen gaan tegenwoordig voor inductie of keramische kookplaten, maar jij lekker niet!
Is een landelijke keuken voor oude mensen? Nee hoor, dat is een groot misverstand. Uit alle woontrends blijkt dat ouderen eerder richting stad trekken, op zoek naar eenvoud en comfort. Ach, leeftijd speelt eigenijk geen rol in een landelijke keuken, het is echt een way of life voor iedere culinaire creatieveling die intensief koken combineert met sfeer en gezelligheid.
Herken je jezelf hierin? Vraag advies aan je keukenbouwer en kies de juiste landelijke keuken op maat van jouw persoonlijkheid. Laat je hier alvast inspireren.