Een bezoekje aan de showroom, kleurtje kiezen en dan bestellen maar? Ach, was de keuze van een nieuwe keuken maar zo eenvoudig. De gouden regel is: hoe beter voorbereid je vandaag een toonzaal binnenstapt, hoe tevredener je morgen bent over je nieuwe keuken. Begin alvast met deze 8 aandachtspunten.
Hoe deel ik mijn beschikbare ruimte in?
De planning in de beschikbare ruimte is een cruciale factor. Een U-vorm keuken is prachtig, en ook een kookeiland is heel populair, maar is er wel voldoende plaats? Want rond je eiland heb je behoorlijk wat bewegingsruimte nodig. De vorm van je keuken heeft ook gevolgen voor de prijs. Op zich kost een eilandkeuken niet veel meer dan een eendelige keuken tegen de muur, maar de technische uitdagingen liggen hoger. Denk maar aan de watertoevoer en elektriciteitsleidingen die je moet integreren in het eiland, of aan de afzuigkap die bij een eilandkeuken wat duurder uitvalt.
Hij: “Ik wil ontbijt in bed.”
Zij: “Ga dan slapen in de keuken.”
Hoe moet mijn keuken eruitzien?
De fronten en het werkblad bepalen het uitzicht, de look van je keuken. Overleg goed met je keukenbouwer. Welke stijl: landelijk, klassiek of modern? Hoogglans of mat? Kunststof of hout? Welke kleur(en)? Toon op toon of me accentkleuren? Hou ook rekening dat een goede keuken makkelijk 20 jaar meegaat. De flashy kleur die je vandaag mooi vindt, is misschien wel hopeloos passé binnen enkele jaren. Het is geen toeval dat de meest populaire fronten effen, neutrale kleuren zijn die niet snel vervelen.
Hoe creëer ik zoveel mogelijk bergruimte?
Hoe groot je nieuw keuken ook is, gebruik elke centimeter van je keuken optimaal. Een voorbeeld van slim opbergen? De diepte van de kasten maakt een groot verschil: 10 cm dieper is al snel 20 procent opberg-winst! En vergeet niet dat slimme bergruimte samengaat met goede ergonomie. Hoe minder draaideuren, hoe makkelijker en hoe beter voor je rug of knieën. Werk dus zoveel mogelijk met uittrekelementen zoals lades of zelfs met kastliftjes die je makkelijk toegang geven tot hoge kasten.
“Echte mannen dragen keukenschorten.”
Welke keukenapparatuur heb ik nodig?
Goedkoop is op lange termijn vaak duurkoop. Bij frequent gebruik gaan goedkope spullen nu eenmaal sneller stuk dan bijvoorbeeld A-merken. Maar draai het argument gerust om: heb je echt een peperduur toestel nodig als je nu al weet dat je het nauwelijks zal gebruiken? Kies dus in functie van je manier van leven én van het bedieningsgemak. Enkele voorbeelden?
- Koop je maar 1 keer per week verse groenten en fruit? Neem dan een frigo met low fresh zone waar alles langer vers blijft.
- Gebruik je vaak die prachtige kristalglazen? Kies dan een vaatwasser met speciaal glaswasprogramma.
- Ben je een echte hobbykok? Neem dan geen combi-oven, maar een aparte oven en microgolfoven, zodat je die tegelijk kan gebruiken.
- Heb je veel kookpotten en pannen met sterk uiteenlopende afmetingen? Ga voor kookplaten die zich aanpassen aan de grootte van je pan.
Welke afzuigkap kies ik: luchtafvoer of circulatie?
Een belangrijke vraag met al even belangrijke technische en praktische gevolgen. Naar resultaat toe (afzuiging en geurtjes) is een externe luchtafvoer aan te raden. Maar je hebt natuurlijk wel een uitweg naar buiten nodig, door muur of plafond. Wat als dat niet mogelijk is (in een hoge loft of aan een raam) of als je dat niet wil? Dan is luchtcirculatie de oplossing. Dat systeem zuigt de lucht op, filtert en reinigt de lucht via koolstoffilters, en blaast de lucht opnieuw de keuken in. Pas na de keuze tussen luchtafvoer- of circulatiesysteem kies je het type dampkap (plafond, muur …). Wist je dat er nu zelfs kookplaten bestaan met ingebouwde afzuiging: een unit die omhoog en omlaag schuift tussen je kookpotten in. Knap design én functioneel!
“Vind je mijn nieuwe keuken
niet mooi? Drink nog iets.”
Waarheen met mijn water? Spoelbakken en kranen.
Ben je van plan om in je nieuwe keuken veel met grote potten en pannen aan de slag te gaan? Zorg voor een ruime spoelbak of neem er meteen twee. Overleg ook rustig met je keukenbouwer over de keuze van materialen (inox, graniet …) en de soort spoelbak (inbouw, opbouw, onderbouw ..). Ook met je kranen leg je unieke accenten. Waarom eens geen koperen kranen? Dat zijn soms echte designobjecten. En wat dan gezegd van een vensterkraan? Dat is een speciale kraan die je platlegt als je spoelbak zich aan het raam bevindt en je het raam wil openen.
Bijna vergeten: het licht.
Licht komt bij velen op de laatste plaats. Ten onrechte, want verlichting is functioneel en is tegelijk een sfeerbrenger. Tegenwoordig kiezen velen voor touch led dimmers die je traploos instelt om van lichtkleur te veranderen (van koud wit naar warm wit) – uniform met de andere ruimtes in huis. Zo creëer je overal dezelfde sfeer. En waar plaats je de verlichting? Boven het werkblad natuurlijk, maar ook in een kast is het mogelijk, in het plafond, zelfs in plinten. Plan dit allemaal tijdig in: achteraf inbouwen is veel duurder je maakt je mooie nieuwe keuken weer vuil.
Waarheen met mijn afval?
Sorteren en recycleren doen Belgen tegenwoordig als de beste. Maar niks vervelender dan moeten rondlopen in huis met allerlei soorten afval. Dus ja, zo’n afvalsorteersyteem in je nieuwe keuken is best wel handig. Meestal beperken keukens zich tot 3 aparte bakjes: GFT, PMD en restafval. Maar als je wil kan je ook glas en papier een apart vak voorzien. Vooral nuttig als je in een appartement woont!