Een kookeiland kiezen voor je keuken, wat kan daar nu mis mee gaan? Heel wat. De reden? Bijna altijd omdat er vooraf te weinig is nagedacht, vooral over het aspect ruimte. Neem dus je tijd en overleg goed met je keukenbouwer. Deze 9 aandachtspunten helpen je op weg.
1. Voldoende stopcontacten
Daar sta je dan met je mixer in de hand: pruttelende kookpot op het vuur, klaar om de soep te mixen … maar je hebt geen stopcontact meer vrij. Niks vervelender! Voorzie dus voldoende stopcontacten, op verschillende plaatsen van je kookeiland.
2. 80 cm afstand
Zorg voor voldoende afstand tussen je kookeiland en de rest van je keuken. Minimaal 80 cm rondom het eiland. Zo kunnen je huisgenoten altijd vlotjes passeren terwijl jij aan het koken bent. Of omgekeerd 😉
3. De keukendriehoek
Ken je de ergonomische keukendriehoek? Moeilijk woord, eenvoudig principe: koelkast, spoelbak en kookplaat plaats je keurig in 1 driehoek. Dat geldt voor alle soorten keukens, dus ook die met een kookeiland. Op die manier liggen de belangrijkste keukenfuncties binnen handbereik en hoef je niet voortdurend om je kookeiland heen te hollen.
4. Niet over het randje
Zeker in kleinere ruimtes ‘vergeten’ sommige keukenbouwers om de kookplaat en de spoelbak voldoende ver van de randen te houden. Nochtans belangrijk, zowel in de breedte als in de diepte. Tenzij je liever hebt dat het water op de vloer spat, of dat je vloer vol vet en vuil ligt?
5. Ruimte op het kookeiland zelf
Heeft je kookeiland verschillende zones (koken, afwassen én spoelen), voorzie ook daar voldoende ruimte tussen. Zo maak je de kookplaat niet vuil als je spoelt. Of je hindert elkaar niet als jij aan het koken bent en je partner wast af.
6. De afzuigkap
Een kookeiland stelt je soms voor onverwachte uitdagingen. Neem nu de dampkap. Met een dampkap die tegen de muur is bevestigd heb je meestal een makkelijker afvoer naar buiten – dus goedkoper.
Wil je midden in de keuken een plafonddampkap, dan heb je vaak een vals plafond nodig voor de afvoer. Een extra technische ingreep met extra kosten.
Wist je dat er tegenwoordig ook dampkappen in de kookplaat ingebouwd worden? Die schuiven in en uit de kookplaat. Knap qua design, maar niet zo goedkoop.
7. Kastruimte voor borden
Een praktisch punt dat vaak over het hoofd wordt gezien. Probeer de kastruimte voor borden dicht bij de kookplaat te voorzien. Waarom? Het is handig, want dan moet je niet ver naar een kast grijpen als je de maaltijd uit de kookpotten op het bord wil scheppen.
8. Renovatie? Extra opletten
Oude keukens hebben geen kookeiland. Veel mensen die renoveren willen dat plots wel. Prima, maar hou er rekening mee dat dit verregaande gevolgen heeft: heb je nieuwe elektriciteits- en waterleidingen nodig? Is een goede afvoer mogelijk? Moet je vloeren of zelfs muren uitbreken? Haal de rekenmachine tijdig boven! Sommige keukenbouwers voorzien dit niet in de offerte en rekenen achteraf stevig door.
9. Barkrukjes? Ja maar …
Een kookeiland is synoniem voor gezelligheid. Zeker in combinatie met een bar en bijhorende zitjes. Perfect voor het aperitief of voor de snelle hap. Tenzij je de barkrukjes tegenover de kookplaat zet: gespetter alom en véél te warm. Niet zo slim toch …
Conclusie? De cruciale vraag is: past een kookeiland in mijn keuken? En heb ik dus voldoende ruimte op en rond mijn kookeiland?