De vraag ‘wat is het ideale werkblad’ is verkeerd. Het ideale werkblad bestaat niet. Elk materiaal heeft voor- en nadelen. Laat je keuze afhangen van je verwachtingen, smaak, manier van leven én budget. In de werkblad-keuzewijzer hieronder zetten we de meest voorkomende materiaalsoorten op een rij, in volgorde van stijgend budget en meer duurzaamheid: een handige leidraad voor een goed voorbereid overleg met je keukenbouwer.
1. Formica
Vezelplaat met formicalaag (kunststof) Voordeel: budgettair interessant Nadeel: iets gevoeliger voor krassen en extreme hitte
2. Gepolijst graniet
Betere kwaliteit, maar wel beperkte kleurkeuze (vooral grijs of zwart). Er zijn 3 soorten graniet. De eerste soort, gepolijst graniet, heeft een glanzend uitzicht. Voordeel: goede bescherming tegen vlekken Nadeel: de donkere uitstraling komt mooi tot zijn recht in een klassieke keukenstijl, maar heeft zijn beperkingen in andere stijlen
3. Verzoet graniet
Deze tweede soort graniet is niet blinkend. Voordeel: zachte, matte uitstraling Nadeel: opgelet voor vetten en vlekmakers, en als je toch eens een vlek maakt, meteen poetsen!
4. Gebrand graniet
Tot slot is er gebrand graniet, dat is oneffen en ruw.l Voordeel: nostalgische look Nadeel: ruw oneffen oppervlak wordt makkelijker vuil en is minder vlot te reinigen; ook bij het snijden wordt de oneffenheid soms als vervelend ervaren
5. Composiet
Het beste van kunststof en natuursteen ineen. Voordeel: meer kleurmogelijkheden (wit, grijs, beige …); het industriële productieproces van composiet zorgt voor een uniformere structuur vergeleken met graniet (elke composiet werkblad ziet er hetzelfde uit) Nadeel: iets delicater voor hitte dan graniet
6. Keramisch
Net zoals een keramische vloertegel. Voordeel; bijzonder kras- en vlekbestendig; duurzaam; veel kleurkeuze; mat of blinkend; mogelijkheid tot zeer dun blad (reeds vanaf 12 mm) Nadeel: beperkt in vormgeving (ronde hoeken zijn onmogelijk)
7. Hout
Massief houten blad. Voordeel: warme uitstraling; natuurlijke look&feel; keuze in houtsoorten Nadeel: onderhoudsintensief, regelmatig oliën is een must voor bescherming tegen vlekken; op plekken die veel gebruikt worden, is slijtage sneller zichtbaar
8. Dekton
Zeer harde en compacte mix van o.a. glas, porselein en kwarts. Voordeel: sterker dan composiet, slijtvaster dan graniet, natuurlijke touch zonder de minpunten van natuursteen Nadeel: prijs
9. Hard glas (getemperd glas)
Industrieel geharde en geperste glasplaat. Voordeel: exclusieve design look, makkelijk te reinigen, ruime kleurkeuze Nadeel: meer onderhoud – na elk gebruik moet je poetsen, want vingerafdrukken, vlekken, koffieranden … zijn snel zichtbaar
10. Inox (roestvrij staal)
Voordeel: industriële look zoals een restaurantkeuken, hitte- en vochtbestendig Nadeel: niet krasbestendig, maar na verloop van tijd geeft dit karakter aan de keuken
11. Durinox
Een variant op inox. Voordeel: knappe innovatie, dubbel zo hard als inox, met kleine putjes erin Nadeel: duurder
Hou ook rekening met de hoogte ...
90 cm is de standaard hoogte. Voor grotere personen is dat vaak te laag. Dat lijkt een detail, maar onderschat het niet: een foutieve hoogte zorgt voor een ongemakkelijke houding en op lange termijn voor een pijnlijke rug of nek. Hoe pas je de hoogte het best aan je postuur aan? Veel keukenbouwers verhogen gewoon de plint onderaan. Maar daardoor verlies je kastruimte. Beter is om de lage plint te behouden en de kasten zelf te verhogen. Boncquet bijvoorbeeld biedt 5 verschillende kasthoogtes aan, daar ben je zeker mee geholpen. Eventueel kan je ook voor een dikker werkblad kiezen. Tip: noteer de lengte van de persoon die het vaakst bij het werkblad te vinden is, en pas daaraan de hoogte van het werkblad aan.
... en met de vorm van je keukenwerkblad
Een keukenwerkblad is bijna altijd recht. Logisch, want alles wat geen rechte hoeken heeft, doet de prijs toenemen. Maar als je echt dat extraatje meer wil, met afgeronde hoeken of speciale vormen levert dat vaak een parel van een werkblad op. Vraag raad aan je keukenbouwer.
Wat met het onderhoud van het werkblad?
De meeste materialen zijn heel onderhoudsvriendelijk. Dagelijks reinigen met een vaatdoek volstaat. Enkel graniet, composiet en hout hebben 1 of 2 keer per jaar een behandeling met voedende crème nodig.
Aline en Thibault, jonge bouwers
Met een composiet werkblad vonden ze het evenwicht tussen budgettair haalbaar en kwalitatief uitstekend. En ja, om vlekken of randen te vermijden moeten ze wel een beetje oppassen: geen bijtende of vette producten morsen, niet zomaar een hete pan op het werkblad zetten, groentjes en vlees enkel snijden op een snijplank … Maar dat is eerder een kwestie van gezond verstand, toch? En trouwens: ze zijn best wel voorzichtig, de eenvoudige kurken onderleggertjes doen hun werk perfect.
Karel en Martine, met 2 kinderen
Karel en Martine hebben 2 kinderen en zijn dagelijks met potten en pannen aan de slag. Zij kozen een hittebestendig werkblad in inox waar ze hun gloeiend hete kookpotten zonder zorgen (en zonder vlekken) op plaatsen. Graniet of dekton had ook gekund, maar ze vielen uiteindelijk voor die professionele restaurant-look van inox.
Herman en Carla, gepensioneerden
Hun open keuken vormt een strak geheel met de woonkamer. Koken doen ze niet zo vaak. Geen wonder dat ze een keuken wilden die er altijd stralend bij ligt. Voor het keukenwerkkblad twijfelden ze eerst tussen inox of zelfs glas, maar op die materialen zie je toch sneller vingerafdrukken en vlekken. Daarom werd het een dekton werkblad: supersterke topkwaliteit die mag gezien worden!